Защо оптимизирането на сухостойния период води до висока продуктивност?

28.12.2017

Добрият сухостоен период дава своя резултат веднага след отелването, когато още при първото доене получавате пет-шест литра коластра.

Факторът - катионно-анионов баланс

Ключова роля в този момент играе балансът на катиони и аниони, който се определя от качествата на фуража. Този баланс има подкисляващ или буфериращ ефект в кръвта. Ако баланс е твърде нисък, кравата дава твърде малко коластра и започва да отслабва при лактацията. Ако баланс е твърде висок, производството на коластра е твърде високо и има по-голям шанс за заболяване на органите продуциращи мляко.

Високото производство на коластра означава по-ниска концентрация на антитела, или имуноглобулини и следователно това води до по-ниско качество на коластрата за телето и увеличава риска от вероятни проблеми с неговия здравен статус. Хранене в последния период на бременността се явява, като един от най-важните фактори, както за развитието на телето, така и за бъдещата основна дейност на кравата- млекопроизводство.

> Храненето и минералните добавки през последния месец на бременността, са важни за успешното отглеждане на млади животни. В тази фаза, кравата се нуждае от допълнителни витамини и минерали за растежа на телето, образуването на коластра и собствената поддръжка.

Недостатъците в например на витамин Е и селен, се изразяват в мускулна дистрофия или слаби телета. Вкусната, прясна храна, също е от съществено значение, което трябва да се има в предвид. Храната не трябва да е твърде богата на енергия и протеини в рамките на 12-13% суров протеин. Ако суровото съдържание на протеини е твърде високо (> 14%), производството на коластра е прекалено високо след отелване. Видът на протеина също е много важен. Съотношението между бърз и бавно ферментиращ протеин също е много важно за доброто качеството на коластрата.

Оптимизиране на сухостойния период

Поради всичко това следва да оптимизирате сухостойният период и да не го подценявате. Важно е да проверете дали вашите пресушени крави консумират това, което им се дава. При проблеми незабавно се консултирайте с вашия консултант по хранене. Ако направите всичко, както трябва, това ще доведе до производството на висококачествена коластра, жизнени телета и успешен старт за млекопроизводството на кравата.

Специалистите на HL-TopMix **са на разположение да предложат цялостна концепция за хранене през сухостойния период, която да отговаря на индивидуалните нужди на фермата.